Nederländernas huvudstad är utmärkt för en cityweekend. Både som resmål för kompisgänget eller för det nykära kärleksparet. Den äldre delen av staden varvas med huskvarter och kanaler i en utsträckning som man möjligtvis kan jämföras med Venedig. 

Med en folkmängd på 1,4 miljoner inklusive tätorterna blir staden lagom stor. Den saknar de riktigt stora städernas stress och tempo men erbjuder ändå tillräckligt mycket i forma av kultur, sevärdheter och uteliv.

Amsterdam

Amsterdam kanske är mest känt för sin liberala hållning till Cannabis som säljs i så kallade Coffé Shops. Även prostitution är lagligt under vissa former och kvarteret ”Red Light District” är världskänt.

Kings Day i Amsterdam

Vill man uppleva något fullkomligt unikt under sin vistelse skall man passa på att besöka Amsterdam under det som nu kallas Kings Day (tidigare Queens Day). Då smyckas hela staden i Orange, både invånare och bygnader för en ordentlig fest. Kanalerna fylls med folkstinna båtar och på gatorna trängs stånden där privatpersoner server mat och dryck. På alla torg står band och spelar. Måste upplevas.

Ta sig fram i Amsterdam

Att ta sig fram i Amsterdam gör man enklast via cykel. Cykelbanor finns överallt och är vältrafikerade. Tydligen äger en Amsterdammer i snitt två och en halv cykel, något man inte alls betvivlar är sant när man besöker staden.

En taxi från Flygplatsen Schipol tar ca 20min i lätt trafik och kostar €30-40.