San Francisco uppfattas av många besökare som en unik amerikansk stad med liberala värderingar och något av en Europeisk atmosfär. Efter New York är det nog också den populäraste destinationen i USA för oss svenskar.

San Francisco är en ganska “enkel” stad att hitta runt i och även om det är rejält kuperat går det bra att promenera i väldigt många av stadens mest attraktiva områden. Den mest hektiska shoppingen ligger runt Union Square men runt om i staden och i dess utkanter finns det mängder av sevärdheter som lockar turister som inte har shopping som sitt främsta fokus.

Sevärdheter

I San Francisco har mängder av Tech-företag sina huvudkontor och stadens näringsliv är ett av de främsta i hela världen. Turism är trots detta (eller tack vare) en stor del av invånarna i San Franciscos liv. Nedan listar vi ett fåtal av stadens främsta sevärdheter.

Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf är ett kvarter nere vid vattnet som lockar mängder av turister. Här ligger bland annat San Francisco Maritime National Historical Park och mängder av restauranger. Ett av de mest populära sevärdheterna här är Pier 39 som är känt för alla sina sjölejon. Från Pier 33 kan du åka färja över till Alcatraz.

Pier 39 i San Francisco
Sjölejon kopplar av vid Pier 39

Alcatraz

Alcatraz är antaligen världens mest mytomspunna fängelse och en självklar destination för många av San Franiscos turister. För att ta sig till Alcatraz behöver du åka båt då detta är en liten ö. Det finns flera olika alternativa färjelinjer hit och väl på ön arrangeras det guidade turer av det gamla fängelset som initialt byggdes som en militäranläggning.

Presidio

En annan gammal militäranläggning i San Francisco är Presidio. Militären hade i och för sig detta område ända fram till 1994 men idag är det en lättillgänglig nationalpark som lockar både turister och stadens invånare. Här finns bland annat flera populära vandringsleder och är du intresserad av amerikansk militärhistoria ska du inte missa att besöka Officers’ Club.

Hotell i San Francisco

San Francisco är en mycket populär turiststad och har också mängder av hotell. Den främsta koncentrationen av hotell i San Franciso är i kvarteren runt Union Square. Här ligger det stora hotellkedjorna och priserna är också lite högre här än i övriga San Francisco. Det finns dock mängder av billigare hotell i San Francisco och behöver du inte bo i området runt Union Square kan du bo relativt billigt här.

Glöm inte att titta runt lite online innnan du bokar ditt hotell. Utöver hotell finns det nämligen också ett mycket bra utbud av alternativa boenden i San Francisco, inte minst via Airbnb.

Utflykter

Det finns mängder av saker att se och göra i norra Kalifornien. Är du i San Francsico finns det flera populära utflykter som exempelvis Napa Valley och Palo Alto.

Napa Valley

Inte mer än en timmas bilfärd norr om San Francisco ligger Napa Valley som är USAs främsta vindistrikt. Många som besöker San Francisco åker hit över en dag eller två för att se den vackra naturen och passa på att gå på vinprovning. Observera att det finns relativt begränsat med hotell här så planerar du att stanna över natten ska du helst ordnat med hotell i förväg.

Nappa Valley norr om San Francisco
Nappa Valley norr om San Francisco

Palo Alto

Åker du istället söderut från San Francisco är Palo Alto en populär destination. Här ligger flera av världens främsta bolag inom data och IT. Exempelvis har Apple sitt huvudkontor här och Googles huvudkontor ligger i närliggande Mountain View. Själva Palo Alto är en mindre stad men med ett gott utbud av bra restauranger och barer. Här ligger också det världsberömda universitetet Stanford.

När ska man besöka San Francisco?

San Francisco har ett mycket behagligt klimat med inte alltför varma sommrar och inte alltför kalla vintrar. Med tanke på vårt kalla klimat i Sverige kan du med fördel besöka San Franciso sent på hösten eller tidigt på våren.