Skara är en av Sveriges populäraste turistorter under sommaren och det är främst barnfamiljer som önskar besöka nöjesparken Skara Sommarland som tar sig hit. Det finns dock mer att se i denna lilla stad även under övriga delar av året.

I Skara bor det cirka 10 000 personer och för många är det turismen som är deras levebröd. Stadens historia sträcker sig dock långt tillbaka i tiden långt innan nöjesparker och husvagnar. Skara är faktiskt en av Sveriges äldsta städer och det syns inte minst i stadskärnan som präglas av oregelbundna gator och äldre byggnader där den mest kända är Skara domkyrka.

Historiskt har Skara också haft en betydelsefull roll för den kristna kyrkan och flera av Sveriges kungar har vid olika tillfällen spenderat tid i staden.

Skara Sommarland

Idag förknippar de flesta svenskar Skara med Skara Sommarland. Denna nöjespark var den första av sitt slag och 1984 öppnade Bert Karlsson portarna till sin skapelse. Vid sin invigning, knappt en mil öster om Skara, kunde nöjesparkens gäster bland annat åka go-cart och vattenrutschkanor. Under åren har nöjesparken byggts ut med flera attraktioner, restauranger och mycket mer. Bert Karlsson förlorade kontrollen över Skara Sommarland 1993 och sedan 2001 ingår Skara Sommarland i Park & Resorts Scandinavia AB.

Idag har Skara Sommarland cirka 300 000 gäster per år och det gör att det självfallet är ett stort tryck på stadens hotell under sommaren. I anslutning till Skara Sommarland finns det dock en stor camping samt 300 stugor för de som föredrar att bo nära före ett hotell inne i Skara.

Skara Sommarland
Skara Sommarland från ovan

För mer information Skara Sommarland attraktioner, priser och öppettider rekommenderas deras officiella hemsida.

Sevärdheter i Skara och omgivning

Det finns självfallet flera saker att se och göra i Skara utöver att besöka Skara Sommarland.

Skara domkyrka

Om du är intresserad av historiska byggnader ska du inte missa Skara domkyrka som är beläggen i de centrala delarna av staden. Bygget av denna gotiska kyrka påbörjades redan på 1000-talet vilket gör det till en av Sveriges äldsta kyrkor. Den kyrka du kan se idag byggdes dock till största delen i slutet av 1800-talet.

Hornborgasjön

Alla människor som är det minsta intresserade av fågelskådning känner till Hornborgasjön. Denna insjö ligger en dryg mil söder om Skara och eftersom det är en av landets rikaste sjöar gällande fågelliv lockas tusentals fågelskådare hit varje år. Mest känd är antagligen Hornborgasjön för sitt stora antal tranor som varje vår samlas här innan det tar sig vidare mot sina häckningsplatser.

Hotell och boende i Skara

Skara är en relativt liten stad och har därför ett begränsat utbud av hotell. Detta kan under vissa tider på året vara lite problematiskt även om många av Skaras gäster under sommaren bor i anslutning till Skara Sommarland. Det finns dock ett antal hotell inne i Skara men inga av dessa hotell har speciellt stor kapacitet. Ett av de större hotellen är Skara Stadshotell men med sina 73 rum (som går att boka här) blir det snabbt uppbokat under sommarmånaderna.

Om du planerar att besöka Skara under sommaren bör du därför boka i god tid. Detta gäller inte bara hotellen i staden utan även de boenden som erbjuds i anslutning till Skara Sommarland.

Lycka till!